A kúria története

1994-ben, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére nyitotta meg kapuit a Munkácsy Emlékház. A nagy festőt rokoni szálak fűzték ehhez az épülethez, amelynek története a 19. századra nyúlik vissza. A kúriát anyai nagynénje Reök Sarolta és annak férje Steiner Jakab építette a 19. század első felében.

Több, mint fél éven keresztül vendégeskedett Munkácsy ebben a házban, ahol boldog pillanatokat töltött, családja körében. Ennek azonban hamar véget vetett egy kegyetlen betyártámadás, mely következtében nagynénje elhunyt. A támadást túlélő Steiner úr, eladta a házat a helyi kisnemesi Omaszta családnak. Ők laktak itt 1950-ig, majd kiköltöztették őket és államosították az épületet, pártházként és szükséglakásonként használták. A korábbi istállóból tejbegyűjtő állomás lett. Az épülethez tartozó parkban egy lakóházat létesítettek. 

1989 követően követően születtek meg a tervek, hogy visszaállítsák az épület eredeti állapotát.  Különlegessége nem csak a 21 eredeti Munkácsy-festmény, amelyeket a Nemzeti Galéria kölcsönöz állandó kiállításra, hanem az eredetileg is ide vásárolt Omaszta-bútorok, és használati tárgyak amelyeket, Omaszta Ilona hagyott az Evangélikus Egyházra, akik azt megőrizték az utókornak.

Az épület előtti terület 2005-ben újult meg, teljes körű felújítása a Modern Városok Program Munkácsy Kulturális Negyed Projekt keretében 2022-ben fejeződött be.