Állandó kiállítás

Ebédlő

A kiállítás első termében egy neoreneszánsz stílusú ebédlőt rendeztünk be. Bemutatónkkal azt a hangulatot igyekszünk felidézni, amelyet Munkácsy Mihály is érezhetett az Omaszta család vendégeként, egy-egy ebéd, vagy délutáni beszélgetés alkalmával.

 

 

 

 

 

Konyha

A 19. század közepének úri konyháját, éppen úgy, mint másutt is, széles nagy gerenda választja el a pitvartól. Bent a konyhában beépített tűzhelyet látunk, ahonnan a füstöt egykor szabad kémény vezette el. Az épületnek ez a része rekonstrukció.

Gyerekszoba

Munkácsy gyermekkorának egy részét ölelik fel az itt kiállított tárgyak. Erre az időszakra emlékeztetnek az ezüstkanál, a festőeszközök valamint az asztalos szerszámok. A falakon az Omaszta család gyermekeinek portréi lettek elhelyezve.

Innen nyílik a kamra, a benne rejtőző finomságokkal és használati tárgyakkal.

Betörés terem

A terem azt a pillanatot villantja fel Munkácsy gyermekkori éveiből, amikor betyárok törtek be a kúriába. A 8 éves Munkácsy visszaemlékezésében élesen maradtak meg a történtek, később ezeket papírra is vetette.  A szobában ezt a történetet lehet átélni egy interaktív játék formájában, illetve megismeri a korszak betyárjait. A kiállítás ezen része a népi életképek közül a legszegényebb társadalmi réteg képviselőit jeleníti meg.

 

 

 

 

 

Férfi szalon

Ez a helyiség a 19. század közepi és az azt követő időszak társadalmi életét mutatja be a férfiak szemszögéből. A szoba berendezése megidézi, hogy milyen úri passzióknak hódoltak ekkoriban a férfiak. A teremben szereplő festmények világa is ehhez kapcsolódik.  Az érintőképernyő segítségével lehetőség van megismerni a Munkácsy életében meghatározó szerepet játszó férfiakat.

Omaszta Szalon

A ház legdíszesebb, egyben legnagyobb helyisége az Omaszta Szalon, amely multifunkcionális rendezvények helyszínként is szolgál. A falakon az Omaszta hagyatékból származó Békéscsabai  Veress Gusztáv által készített családi portrék illetve egy osztrák festő B. Werner tájképei láthatóak. A terem ablakaiból csodálatos látvány nyílik az Omaszta parkra. Ebben a teremben megelevenedik a Munkácsy életút.

 

Női szalon

A női szalonban a 19. századi hölgyek világa elevenedik meg. A szobában a korszakban élő úrinők mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. A festmények, a bútorzat, a terem berendezése a hölgyek életét, sorsát, férjekhez fűződő viszonyát, hivatását idézi fel. Ehhez a hangulathoz járul hozzá az itt elhelyezett gramofon, amely segítségével Munkácsy kedvelt zeneműveibe lehet belehallgatni. Az érintőképernyőn megismerkedhetnek Munkácsy életének legfontosabb hölgyeivel. Ebben a teremben Munkácsy festményei is ezt a tematikát képviselik.

Utazás – Munkácsy közel s távol, a dualizmus kori utazás és higiénia

A helyiség tematikájának alapját a nemesség körében megengedett utazási láz adta. Munkácsy maga is sokat utazott, ennek állomásait mutatja be az itt elhelyezett interaktív panel. A modern higiéné eszközei és a divat kellékei szintén ebben a szobában jelennek meg. Az itt elhelyezett festmények Munkácsy életének legfontosabb állomásait reprezentálják.