Az Omaszta Park története

A Munkácsy Emlékház udvarában található az 1840-es évek második felében létesített angol tájképi kert, a nemesi udvarházak és kastélyok jellegzetes kísérőeleme. Ezt a parkot látta Munkácsy Mihály is, amikor a házban vendégeskedett.

Munkácsy így emlékezett erre: „A kép, amely elibém tárult, csak fokozta örömömet: a város legvégében nagyon csinos ház állott s széles lépcsők vezettek fel az udvarról a teraszra, amely a kertre nyílott.” Azt is leírja, hogy több kertész is Steiner bácsi és felesége szolgálatában állt és a szomszéd gyerekekkel is itt játszott.

Miután az Omaszta család kezébe került a ház és a kert, minden bizonnyal változtattak rajta. Új növényeket ültettek és a háztól távolabb eső részt is elkezdték beparkosítani, cserjékkel, bokrokkal főleg virágos növényekkel: „Békéscsabán az Omaszta-kertben másodszor is kivirágzott az orgona.” amelyről az Orosházi Friss Hírek tudósított 1937-ből.

Az épületet és a kertet, amelyben egykor rózsakert és hatszögletű díszkút is volt, államosították, az utóbbit a terasz mentén kihúzott kerítéssel leválasztották, majd 1960 után odaépült a mai panelház. Egy a 1960-ból származó légi felvételen látható, hogy a park épületéhez közelebb eső részén korábban ültetett lombos fák kiterebélyesedtek, és a távolabbi részen fehér sétányokkal átszőtt sétakert jelleget a kúriától távolabb eső hátsó rész vette át.

A megmaradt parkrészt 1989-ben megyei természetvédelmi területté nyilvánították, majd a rendszerváltást követően 1993-ban Békéscsaba Megyei jogú Város Önkormányzatához került, a park fái helyi védettséget élveznek. A kert mai, mintegy 3000m2 kiterjedése töredéke az eredetinek. A ma is itt látható növények között számos fajra bukkanhatunk. Említésre méltó a több mint 100 éves törökmogyoró, vadgesztenye, valamint a szintén 100 éves platán, amelyek a kert legidősebb fái. De megtalálhatjuk itt a mocsár ciprust, a közönséges lucfenyőt, a páfrányfenyőt, és számos más egyedet is. A mezei és a korai juharról, a kocsányos tölgyről vagy a díszszilvafáról sem feledkezhetünk meg.

A jelenleg séta és pihenőhelyként funkcionáló angolkertben található pavilon és a 80-100 éves fák hűs árnyéka megidézi a régi kor hangulatát.

2022. októberében került elhelyezésre Miklya Gábor szobrászművész alkotása a Kisasszony, amelyet Munkácsy Mihály Délután a parkban című festménye ihletett.